Gemeente HERSELT

 

Zitting van maandag 2 september 2024 - Raad voor Maatschappelijk Welzijn

 

Aanwezig:

Milo Anthonis - voorzitter

Kristof Van Dingenen, Mark Van den Wouwer, Geert Sterckx, Elke Verlinden - leden vast bureau

Luc Peetermans, Kathleen Helsen, Ronan Korthout, Christiane Van Thielen, Gerda Battel, Hilde Van Reet, Mireille Colson, Evelien Van Bedts, Warre Schauwaers, Maria Leirs, Tim Tubbax, Dolinda Voet, Karen Broes, Stefan Korthout, Vic Huysmans, Anneleen Maris - raadsleden

Tina Vervloessem - algemeen directeur

Verontschuldigd:

Raf Vangenechten - lid vast bureau

 

Overzicht punten

 

Goedkeuring ontwerpnotulen raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2024

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

De voorgelegde ontwerpnotulen van de raad voor maatschappelijk welzijn worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Punt bijlagen/links Videoverslag gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn - 24 juni 2024
Overzicht punten

 

Opvolgingsrapport 1e semester 2024

 

Situering

Het decreet lokaal bestuur (art. 263) bepaalt dat er tussentijds een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Deze opvolgingsrapportering is minder gericht op de bewaking van de kredieten, die op hoog niveau geautoriseerd werden, maar vooral op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen en onderliggende actieplannen en acties.

 

Conform art. 29 van het besluit van de Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus bevat de opvolgingsrapportering minstens de volgende elementen:

         een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan

         een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar

         in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan en de aanpassing ervan

         in voorkomend geval, de wijzigingen van de financiële risico’s

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

Besluit Vlaamse regering m.b.t. de beleids- en beheerscyclus.

 

Toelichting en advies

In bijlage kan u het opvolgingsrapport voor het eerste semester 2024 terugvinden.

 

Er is geen officieel rapportmodel voorgeschreven door de Vlaamse overheid. Het kan door het lokaal bestuur naar eigen inzichten en eigen informatienoden aangevuld worden.

 

De minimaal voorgeschreven opvolgingsrapportering focust in principe enkel op de prioritaire actieplannen, maar er wordt voorgesteld om in deze opvolgingsrapportering over alle actieplannen, prioritair of niet, een stand van zaken toe te lichten. Ook de onderliggende acties worden verder toegelicht en beoordeeld.

 

De geraamde kosten en opbrengsten worden per actie opgenomen. De acties werden individueel bekeken (stand van zaken, tijd en geld) en aan de hand van een kleurenmatrix beoordeeld.

 

 

KENNISNAME

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

Kennisname van de jaarrekening 2023 van de Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen

 

Situering 

Jaarlijks stelt de algemene vergadering van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen  in de loop van het eerste semester van het boekjaar, dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft, de rekening vast.

 

Het besluit van de algemene vergadering en een afschrift van de jaarrekening van de Welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen wordt na de vaststelling  bezorgd aan de raden voor maatschappelijk welzijn van de deelnemende OCMW’s.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur dd. 22 december 2017 art. 490

Besluit van 5 juni 2024 van de algemene vergadering welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen tot vaststelling van de rekening 2023.

 

Toelichting en advies

De raad voor maatschappelijk welzijn kan binnen de 50 dagen na de overzending zijn opmerkingen ter kennis brengen van de provinciegouverneur. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

 

Bijlagen:

o Jaarrekening 2023 van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen.

o Besluit van de algemene vergadering van Welzijnszorg Kempen dd. 5 juni 2024.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de jaarrekening 2024 van de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft geen opmerkingen. 

 

Artikel 3:

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur en Welzijnszorg Kempen.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

Toekomstvisie Welzijnszorg Kempen (WZK)

 

Situering

De conferentie van Kempense burgemeesters wil een standpunt van de raad voor maatschappelijk welzijn over:

         Welzijnszorg Kempen als autonome welzijnsorganisatie in versterkte synergie met IOK

         Beperkte overgangsfinanciering van de OCMW’s en IOK

         Kennisname van het verdere actieplan.

 

Toelichting en advies

De nota ‘Synthese Agendacommissie Conferentie van Kempense burgemeesters’ wil een bijdrage leveren aan een geactualiseerde ‘Toekomstvisie Welzijnszorg Kempen’ en werd opgemaakt in uitvoering van een mandaat van de Conferentie van Kempense burgemeesters.

 

De Conferentie nam op 20 januari 2024 kennis van de ‘Discussietekst werkgroep toekomstvisie Welzijnszorg Kempen’ die gunstig werd onthaald als een hernieuwde dynamiek van onderuit.

De Conferentie formuleerde een duidelijk mandaat voor een verruimde werkgroep met vertegenwoordigers van Welzijnszorg Kempen en IOK, dit vanuit de filosofie dat er nood is aan een regionaal sociaal beleid in de Kempen, vorm te geven door Welzijnszorg Kempen.

Volgende 4 thema’s staan centraal in het mandaat van de Conferentie van Kempense burgemeesters:

      Binnen welke structu(u)r(en) , binnen het bestaande decretale kader, kan de bestaande werking en dienstverlening van WZK worden geoptimaliseerd?

      Verdere verfijning van de gelaagdheid van het kerntakendebat (regionale, zonale en gemeentelijke werking)

      Financieringsdebat; opgedeeld in tijdelijke overgangsfinanciering (2024 en 2025) en structurele financiering in de volgende legislatuur

      Streven naar betrokkenheid van alle lokale besturen in het regionale sociale beleid (via organen of comités binnen het bestaande decretale kader).

In de nota van de agendacommissie van de Conferentie wordt een synthese gemaakt van de voorbereidende werkzaamheden van de werkgroep en van de informatie vergaard uit bilaterale contacten of uit besprekingen van verschillende lokale besturen samen (bv. W6 in de Zuiderkempen).

Het is een synthese waarin principes en hoofdlijnen vertolkt worden.

 

Zoals gevraagd door de ‘Werkgroep toekomstvisie WZK’ ligt in de nota minstens evenveel de nadruk op het verdere traject binnen Welzijnszorg Kempen, dan op de onmiddellijke inhoud zelf. Dit omdat een coöperatieve netwerkorganisatie ‘Welzijnszorg Kempen’ samen en van onderuit wordt gemaakt.

De nota bevat een principiële standpuntbepaling die door de Conferentie werd voorgelegd aan het vast bureau van de 27 aangesloten gemeenten. 

 

In haar vergadering van 25 mei 2024 nam de Conferentie kennis van de geformuleerde standpunten, opmerkingen en vragen van 25 vast bureaus, waarbij werd vastgesteld dat:

      Een grote meerderheid van de vast bureaus zich principieel akkoord verklaarde met de verderzetting van Welzijnszorg Kempen als autonome welzijnsorganisatie in versterkte synergie met IOK. In het vast bureau van 2 OCMW’s wordt eerder de voorkeur uitgesproken voor een (gedeeltelijk) integratiemodel van WZK in IOK.

      De voorgestelde beperkte overgangsfinanciering door de OCMW’s en IOK, door alle vast bureaus principieel wordt onderschreven.

De Conferentie heeft in zitting van 25 mei aan Welzijnszorg Kempen de vraag gesteld om het verder actieplan, zoals beschreven in de synthesenota verder uit te werken, en hiervoor een preciezere tijdslijn te presenteren op de volgende Conferentie van Kempense burgemeesters. Dit actieplan gaat, omwille van het zeer grote draagvlak, uit van de verderzetting van Welzijnszorg Kempen als autonome welzijnsvereniging in versterkte synergie met IOK.

De Conferentie is in zitting van 25 mei akkoord gegaan met de voorgestelde samenstelling van de werkgroep, die het ‘Participatietraject vzw’s en WZK’ zal voeren en geeft hen hiervoor, binnen de krijtlijnen van het proces zoals beschreven in de bijlage van de synthesenota, mandaat, met de vraag op de volgende Conferentie van Kempense burgemeesters hierover te rapporteren:

      Walter Luyten, lid Conferentie Kempens burgemeesters

      Eric Nysmans, directeur WZK

      Pieter Cowé, raad van bestuur WZK en schepen in Geel

      Bart Van Ballaer, sectormanager burger en samenleving in Herentals

      Toon Otten, administratief directeur IOK.

De Conferentie heeft in zitting van 25 mei aan Welzijnszorg Kempen de vraag gesteld bij de verdere uitwerking van het actieplan de geformuleerde punten, vragen en commentaren van haar vennoten te beoordelen. Bij de voorziene tussentijdse evaluatie in 2025 zullen hierop de nodige inhoudelijke antwoorden geformuleerd worden.

 

De Conferentie stelt op basis van deze inzichten en verdere afspraken, ook aan de OCWM-raad een stapsgewijze besluitvorming voor, met kennisname van het verdere traject en actieplan.

      Welzijnszorg Kempen als autonome welzijnsorganisatie in versterkte synergie met IOK

      Beperkte overgangsfinanciering vanuit de OCMW’s en IOK.

 

Dit voorstel van besluit wordt voorgelegd na kennisname van het verdere actieplan door Welzijnszorg Kempen met tussentijdse rapportage aan raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen, Conferentie van Kempense burgemeesters (toekomstig algemeen comité van Welzijnszorg Kempen), Kempense welzijnsraad, regionaal zone-overleg.

 

2024

      Dialoogmomenten vzw’s – verantwoordelijken vzw’s – de delegatie vanuit Welzijnszorg Kempen bestaat uit meerdere personen (politiek-ambtelijk team), die vanuit een verschillend perspectief de verdere samenwerking kunnen beoordelen. Daarbij wordt het werkingsgebied van elke vzw in kaart gebracht en ook haar financiële slagkracht. Uiterlijk in september 2024 wordt hierover teruggekoppeld aan de raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen, waarbij ook de (toekomstige) adviesorganen worden geconsulteerd

      Beslissing over verankering in het najaar 2024: go/no go over verdere samenwerking Welzijnszorg Kempen en vzw’s (vzw per vzw te beoordelen) – principieel te beslissen door de huidige raad van bestuur van Welzijnszorg Kempen

      Opstart ‘feitelijke’ werking adviesorganen (Conferentie van Kempense burgemeesters / Kempense Welzijnsraad ad hoc en in functie van beleidsbeslissingen voorafgaand aan raad van bestuur / regionaal zone-overleg) indien groen licht op de Conferentie van mei 2024

      Ambtelijke consultatie bij algemeen en financieel directeurs

      Voorbereiding statutenwijziging

2025

      Statutenwijziging

      Invulling beslissingsorganen cf. nieuw governancemodel

      Formele verankering vzw’s in de welzijnsvereniging

      Operationalisering synergie IOK

      Tussentijdse evaluatie

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn volgt het voorstel vanuit de Conferentie van Kempense burgemeesters.

 

Financiële weerslag

Kosten

Verhoging met 0,5 euro per inwoner (excl. btw) vanaf 2024 (tot maximaal 1,5 euro per inwoner)

Actie

AC000035

Actie omschrijving

We nemen deel aan (al dan niet formele) regionale samenwerkingsverbanden met oog op kennisoverdacht en efficiëntiewinsten door schaalvergroting.

MJP nummer

MJP000503

 

Uit de kredietcontrole uitgevoerd door de financiële dienst op 5 augustus 2024 blijkt dat het nodige budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de nota ‘Synthese Agendacommissie Conferentie van Kempense burgemeesters’ en haar 4 bijlagen en het verdere actieplan van Welzijnszorg Kempen.

 

Artikel 2:

Goedkeuring te hechten aan het uitgangspunt van de verderzetting van Welzijnszorg Kempen als autonome welzijnsvereniging, in versterkte synergie met IOK.

 

Artikel 3:

Akkoord te gaan met de verhoogde bijdrage per inwoner als overgangsfinanciering, gekoppeld aan de verhoogde bijdrage met een 0,5 euro van IOK voor 2024, dus een verhoging van de bijdrage met 0,5 euro vanaf 2024 (tot 1,5 euro per inwoner in het totaal voor 2024).

De effectieve bijdrage zal worden opgevraagd in september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

LDC kwaliteitshandboek: inhoudstafel kwaliteitshandboek, procedure afspraken activiteitenkalender samenwerking verenigingen / partners en procedure beheer en onderhoud kwaliteitshandboek

 

Situering

Het lokaal dienstencentrum is in het kader van de erkenning verplicht om een kwaliteitshandboek te hebben. Hierin zullen alle toekomstige procedures die gelinkt zijn aan het lokaal dienstencentrum worden opgenomen.

 

Wettelijke gronden

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, met conditionele, operationele en garantie-elementen.

Decreet van 15 februari 2019 betreffende de woonzorg.

Besluit van 28 juni 2019 van de Vlaamse regering betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers.

 

Toelichting en advies

De inhoudstafel bevat het minimale dat het kwaliteitshandboek volgens de huidige regelgeving moet bevatten. De minimale inhoud van het kwaliteitshandboek moet aangevuld zijn ten laatste één jaar na het indienen van een erkenningsaanvraag. Aangezien er een wetswijziging aankomt waardoor er mogelijk minder verplichtingen zijn, willen we het zo eenvoudig mogelijk houden en pragmatisch aanpakken.  

 

De enige procedures die al zijn uitgewerkt, zijn:  

         Procedure voor samenwerking met verenigingen of andere partners als zij een activiteit willen organiseren in het LDC die past binnen onze doelstellingen zodat we ook deze activiteit kunnen organiseren vanuit de werking van het lokaal dienstencentrum (op basis van voorbeeld LDC Olen). 

         Procedure beheer en onderhoud kwaliteitshandboek (op basis van voorbeelden VVSG). 

Het document is toegevoegd in bijlage.  

 

Voor het opmaken en aanvullen van de andere procedures hebben we nood aan een centrumleider die in overleg kan gaan om betrokkenen om tot gedragen procedures te komen. Voor de goedkeuring van toekomstige procedures willen de graag de bevoegdheid laten delegeren aan het vast bureau.

 

De inleiding en inhoudstafel van het kwaliteitshandboek, de procedure afspraken activiteitenkalender samenwerking verenigingen / partners en de procedure beheer en onderhoud kwaliteitshandboek, kregen een gunstig advies van het vast bureau.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij bovenstaand advies.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan:

         de inleiding en inhoudstafel van het kwaliteitshandboek

         de procedure afspraken activiteitenkalender samenwerking verenigingen / partners 

         de procedure beheer en onderhoud kwaliteitshandboek.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn draagt de bevoegdheid voor de goedkeuring van toekomstige procedures en wijzigingen aan bestaande procedures in het kwaliteitshandboek van het lokaal dienstencentrum over aan het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gebruikersreglement - LDC dorpsrestaurant

 

Situering

Het OCMW zal vanaf half september starten met een dorpsrestaurant. De prijzen en categorieën voor het verminderd tarief werden al goedgekeurd in de vorige raad voor maatschappelijk welzijn. Aangezien er regels nodig zijn rond reservering en annulering, werd een reglement opgemaakt.

 

Het vast bureau gaf een positief advies aan het toegevoegde reglement.

 

Wettelijke gronden

Woonzorgdecreet van 25 februari 2019.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (en latere wijzigingen), meer bepaald artikel 77.

 

Toelichting en advies

De maaltijden zullen worden bereid in woonzorgcentrum Sint-Barbara. Op woensdag doet Sint-Barbara de bestelling voor de week nadien. De bestelling van de maaltijden bij het woonzorgcentrum kan niet in bulk, maar moet individueel per bezoeker van het dorpsrestaurant worden doorgegeven via hun programma. Daarom werd er een inschrijvingsformulier toegevoegd voor iedere eerste aanvraag. Tickets bestellen voor een individueel restaurant zal kunnen via het onthaal, via het LDC, telefonisch of via mail. Omdat we niet kunnen werken met Ticketgang willen we de gebruikers laten betalen met een maandelijkse factuur. Een terugbetaling kan alleen bij tijdige annulering, tenzij in een situatie van overmacht.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn sluit zich aan bij bovenstaand advies.

 

Financiële weerslag

Aan deze actie zijn geen rechtstreeks uitgaven verbonden.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om goedkeuring te verlenen aan het reglement "dorpsrestaurant Herselt".

 

Artikel 2:

Dit reglement zal in werking treden vanaf 3 september 2024.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Punt bijlagen/links Reglement dorpsrestaurant Herselt_20240902.pdf Download
Overzicht punten

 

Lokaal Dienstencentrum: overeenkomst school Bergom-Varenwinkel

 

Situering

Op 29 april 2024 besliste de raad voor maatschappelijk welzijn om goedkeuring te verlenen aan de gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Anker vzw (VBS Bergom-Varenwinkel) voor het gebruik van de polyvalente zaal van lokaal dienstencentrum Varenwinkel als turnzaal.

Aangezien de bouw van het lokaal dienstencentrum vertraging opgelopen heeft en het niet aangewezen is om de polyvalente zaal al te gebruiken als turnzaal voordat het kunstwerk is voltooid, dient de begindatum van de overeenkomst te worden gewijzigd.

 

Positief advies van het vast bureau op 5 augustus 2024.

 

Wettelijke gronden

Gemeentelijk meerjarenplan

Gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Anker vzw.

 

Toelichting en advies

De voorgelegde overeenkomst is identiek aan de goedgekeurde overeenkomst in april met uitzondering van de begindatum van de overeenkomst.

We stellen voor om het gebruik van de polyvalente zaal als turnzaal pas te laten ingaan op 1 januari 2025. Tegen die datum is het kunstwerk zeker voltooid en voorzien van een beschermlaag.

 

De gebruiksovereenkomst met Anker vzw (VBS Bergom-Varenwinkel) is toegevoegd in bijlage.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn volgt het voorstel van de administratie.

 

Financiële weerslag

Inkomsten

303 euro (incl. btw)

Actie

AC000058

Actie omschrijving

Ontwikkeling van een lokaal dienstencentrum met antennepunten in de deeldorpen. 

MJP nummer

MJP001306

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Goedkeuring te verlenen aan de gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Anker vzw (VBS Bergom-Varenwinkel) voor het gebruik van de polyvalente zaal van lokaal dienstencentrum Varenwinkel als turnzaal, waarin de aanvangsdatum werd aangepast naar 1 januari 2025. Deze overeenkomst maakt integraal deel uit van het besluit.

 

Artikel 2:

De bevoegdheid tot goedkeuring en ondertekening van de plaatsbeschrijving, die zal opgemaakt worden bij de sleuteloverdracht en nadien zal toegevoegd worden als bijlage 2 bij de overeenkomst, te delegeren aan het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

Samenwerkingsovereenkomst met vzw Feestvarken: goedkeuring

 

Situering

Het Gevarenwinkelfestival heeft als goed doel dit jaar vzw Feestvarken en heeft aan de gemeente gevraagd of zij het engagement wil aangaan om hiervan gebruik te maken. Op 22 juli 2024 besliste het vast bureau om een samenwerking aan te gaan met vzw Feestvarken tegen een kostprijs van 0,10 euro per inwoner, te subsidiëren via de toelage voor participatie en sociale activering en om de verjaardagspakketten te geven aan kinderen van actieve cliënten leefloon - budgetbeheer - budgethulpverlening.

Dit engagement dient te worden bekrachtigd in een overeenkomst. Het vast bureau gaf op 5 augustus 2024 een positief advies aan deze overeenkomst.

 

Toelichting en advies

Voor en samen met mensen in kwetsbaarheid bindt Feestvarken vzw de strijd aan tegen armoede in België. 

Dit doen ze door enerzijds verjaardagspakketten aan te bieden aan gezinnen in armoede, en anderzijds door sensibiliseringscampagnes te voeren naar het brede publiek en te wegen op het beleid. 

Het eerste en belangrijkste doel is eenvoudig: kinderen die in armoede leven een fijne verjaardag bezorgen met een verjaardagspakket. 

Een pakket heeft een winkelwaarde van 30 à 40 euro en bevat: 

         Een mooi en nieuw verjaardagscadeau: het is belangrijk dat het gaat over nieuw en actueel speelgoed. Als het kind in een speelgoedwinkel komt, moet het zijn eigen cadeau kunnen terugvinden. Ze gaan voor niets minder dan het wauw-gevoel bij de kinderen!

         Een traktatie waarmee kinderen op 'hun’ dag de klasgenootjes kunnen verrassen. 

         Benodigdheden om thuis een feestje te organiseren: slingers, ballonnen, maar ook een zelf te bakken cake en versiering. 


Het tweede doel van Feestvarken vzw is kinderarmoede in België onder de aandacht te brengen. Hiervoor werken ze educatieve pakketten uit voor scholen, bedrijven en particulieren. 

Zo zamelen ze langs de ene kant geld in om boxen te kunnen samenstellen en langs de andere kant zetten ze zich in om mensen te sensibiliseren dat (kinder)armoede in België nog altijd bestaat en bestreden moet worden. 

 

Onderzoek toont aan dat opgroeien in armoede een risico vormt voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van jonge kinderen en dat een stimulerende omgeving net in de eerste levensjaren cruciaal is. 

Deze kinderen lopen tijdens hun eerste drie levensjaren een achterstand op die nog moeilijk bij te benen valt, mede door het isolement waarin ze groot worden. 

Gezinnen in armoede worden immers voortdurend uitgesloten door de attitudes en reacties van hun omgeving en door al dan niet bewuste belemmeringen om deel te nemen aan sociale activiteiten. OCMW Herselt heeft in zijn visie dat we willen werken vanuit het kindperspectief en wil daarom extra inzetten op kinderarmoede. 

Een samenwerking met Feestvarken vzw kan alvast bijdragen tot een positieve invloed. 

De sociale dienst geeft maandelijks het aantal kinderen en hun leeftijd door. Het doorgeven van het geslacht is optioneel.


Persoonsgegevens worden bijgevolg nooit doorgegeven zodat de anonimiteit gewaarborgd kan blijven. De pakketten worden door vrijwilligers van Feestvarken vzw bij de sociale dienst afgeleverd waarna deze verder verdeeld worden naar de gezinnen. 

 

Een deelname aan vzw Feestvarken kan tegen een kostprijs van 0,10 euro per inwoner. We kunnen dit bedrag laten subsidiëren via de toelage voor participatie en sociale activering.

 

OCMW Herselt wil de pakketten geven aan kinderen van actieve cliënten leefloon - budgetbeheer - budgethulpverlening.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke

besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn volgt het advies van de administratie en het vast

bureau.

 

Financiële weerslag

Kosten

1.480 euro (incl. btw) per jaar

Voor 2024 (periode september - december): 493 euro (incl. btw)

Werkuren

0,5 tot 1 uur per maand 

Actie

AC000154

Actie omschrijving

We ondersteunen verenigingen en inwoners binnen hun vrije tijdsaanbod. 

MJP nummer

MJP000921

 

Uit de kredietcontrole door de financiële dienst op 16 juli 2024 blijkt dat er voldoende budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Kennisgeving en bekrachtiging van de beslissing om een samenwerking aan te gaan met vzw Feestvarken  tegen een kostprijs van 0,10 euro per inwoner, te subsidiëren via de toelage voor participatie en sociale activering en om de verjaardagspakketten te geven aan kinderen van actieve cliënten leefloon - budgetbeheer - budgethulpverlening.

 

Artikel 2:

Goedkeuring te hechten aan de samenwerkingsovereenkomst met vzw Feestvarken om verjaardagspakketten te geven aan kinderen die het OCMW selecteert.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

Gebruiksovereenkomst Arcadia vzw: goedkeuring

 

Situering

Goedkeuring kader gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt / BKO Ramsel en Arcadia vzw / de Bolster Ramsel.

 

Wettelijke gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Toelichting en advies

Goedkeuring kader gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt / BKO Ramsel en Arcadia vzw / de Bolster Ramsel.

 

Sinds 2021 maakt Arcadia vzw / de Bolster gebruik van de toiletten, keuken en polyvalente zaal in BKO Ramsel. Hiervoor is een gebruiksovereenkomst opgesteld. Het kader van deze gebruiksovereenkomst dient nog goedgekeurd te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Sinds het bestaan van de gebruiksovereenkomst werd er een aanpassing gedaan voor:

- de duur van de gebruiksovereenkomst;

- een prijs voor het poetsen van de ruimte.

 

Dit jaar werd de duur van de gebruiksovereenkomst van 1 naar 2 jaar gezet. De contacten lopen goed. Arcadia vzw zorgt ondertussen voor een dagelijks en degelijk onderhoud van de toiletten.

 

Daarnaast wordt er gevraagd om de goedkeuring van toekomstige gebruiksovereenkomsten met Arcadia vzw / de Bolster te delegeren aan het vast bureau.

 

Argumentatie van de raad voor maatschappelijk welzijn leidende tot het uiteindelijke besluit

Akkoord te gaan met het voorgestelde kader voor een gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Arcadia vzw.

Akkoord te gaan met het delegeren van aanpassingen aan de gebruiksovereenkomst met Arcadia vzw aan het vast bureau.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Artikel 1:

Akkoord te gaan met het voorgestelde kader voor een gebruiksovereenkomst tussen OCMW Herselt en Arcadia vzw.

 

Artikel 2:

De bevoegdheid tot aanpassingen aan of goedkeuring van de gebruiksovereenkomst met Arcadia vzw aan het vast bureau te delegeren.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Overzicht punten

 

Buitenschoolse kinderopvang (BKO): visie op inclusie: goedkeuring

 

Situering

De dienst buitenschoolse kinderopvang legt de visie op inclusie (als onderdeel van het kwaliteitshandboek) ter goedkeuring voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Wettelijke gronden

(VR2020 1707 DOC.0749/2QUATER) Besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang

Hoofdstuk 2. Kwaliteitsvoorwaarden

Afdeling 2. Toegankelijkheid

art 7. De organisator heeft een toegankelijk en inclusief opvangaanbod, dat lokaal afgestemd is en dat aan al de volgende voorwaarden voldoet:

3° hij heeft bijzondere aandacht voor kwetsbare gezinnen en kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

 

Toelichting en advies

De dienst buitenschoolse kinderopvang (BKO) heeft als opdracht om extra aandacht te geven aan kinderen met een specifieke zorgbehoefte en dus te werken aan inclusie.

Hiervoor werd er een traject uitgezet en werd er door de BKO (kinderbegeleiders en administratie) een visie op inclusie uitgewerkt.

 

Traject:

         Aanwerving pedagoog:

Sinds januari 2023 werd er een pedagogisch coach/coördinator aangeworven. Deze ging met de kinderbegeleiders aan het werk rond allerlei pedagogische insteken, zoals signaleringsplannen, de afspraken en regels in de opvang en hun pedagogische waarden, hoe kinderen te helpen als ze moeilijker gedrag stellen, ...

 

         SAMI-project:

Vanaf januari 2023 tot december 2024 bestaat het SAMI-project (samen inclusief), een samenwerking met het Medisch-Pedagogisch Instituut (MPI) van Oosterlo, BKO Hulshout, BKO Westerlo en het Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo dat als doel heeft om ondersteuning te bieden aan kinderen met (een vermoeden van) een beperking; met als concrete doelen:

         gezinnen thuis te ondersteunen;

         ondersteuning te bieden in de BKO;

         opvang toegankelijker te maken voor ieder kind, vooral in de zomervakantie.

 

De BKO werkt met hulp van het MPI aan het versterken van de pedagogische aanpak en algemene kennis van de kinderbegeleiders en administratie door het organiseren van:

         Maandelijkse teamvergaderingen per locatie waar kinderen met extra zorgnoden besproken worden, een begeleider van het MPI / pedagogisch coach / coördinator sluit aan en helpt waar nodig.

         Het inclusiespel werd gespeeld door alle kinderbegeleiders en administratie. Het inclusiespel werd begeleid door het Centrum Inclusieve Kinderopvang (CIK) Geel. Alle kinderbegeleiders en administratie van BKO Herselt, Hulshout en Westerlo werden in gemengde groepen verdeeld. Ook de drie medewerkers van het MPI sloten aan.

         Er werd een intervisiegroep opgestart samen met enkele kinderbegeleiders van Hulshout die om de 6 weken samenkomt. BKO Westerlo had reeds intern een groep lopende.

         Het autismebelevingscircuit werd beleefd door 15 kinderbegeleiders, administratie en MPI-medewerker. Het circuit werd begeleid door het Centrum Inclusieve Kinderopvang (CIK) Geel.

 

         Vormingsfonds kinderopvang

Vanuit onze aansluiting bij VVSG worden er tweejaarlijks punten toegekend waarmee er een gratis vorming kan worden ingekocht. BKO koos voor de vorming 'inclusie in de opvang'.

Het BOA-decreet daagt ons uit om inclusie waar te maken. Op het terrein is elke opvang hier al mee bezig. Nu krijgen we de kans om stil te staan bij jullie huidige aanpak, andere mogelijkheden, problemen en kansen. Tijdens deze vormingsreeks vertrekken we vanuit deze bestaande situatie om het inclusie-verhaal te schrijven. Vanuit de evaluatie gaan we op zoek naar de uitdagingen die er nu en in de toekomst zijn. De uitdagingen van nu bespreken en pakken we vast en zijn een leidraad om onze toekomstige plannen en aanpak te bepalen. Als resultaat krijg je een gedragen visie op inclusie en duidelijke afspraken over aanpak en mogelijkheden.

 

Deze vorming wordt gegeven door 'Omvorming' en loopt over 5 halve dagen verspreid over het voorjaar van 2024. Volgende thema's komen aan bod:

1)       Visie en afbakening

Hier staan we stil bij het begrip inclusie. Vanuit de situatie in de opvang en de situatie in de eigen gemeente om zo doelstellingen en plannen te maken voor op korte en langere termijn.

 

2)       Concrete situaties bespreken

We bespreken kinderen die nu in de opvang zijn en gaan op zoek naar een aanpak op maat. We staan hier stil bij wat een specifieke nood is voor een kind en wat een actie is die ook andere kinderen ten goede kan komen vb. een prikkelarme ruimte, organisatie van de woensdag, ...

 

3)       Verbeteracties bepalen en invullen

Welke verbeteracties willen we ondernemen en hoe maken we deze concreet? Deze sessie wordt bepaald en ingevuld op basis van visie en mogelijkheden. Mogelijke aanpakken: ruimte herbekijken, dagplanning aanpassen, documenten opmaken om informatie bij te houden, ...

Ook staan we hier stil bij de communicatie van de nieuwe aanpak naar de gemeente.

 

4)       Samenwerking

Inclusie is geen apart verhaal en vraagt overleg met collega's, ouders, scholen en eventueel andere betrokkenen. Hoe pakken we deze communicatie aan, wat verwachten we van onze partners ...?

 

5)       Evalueren / intervisie

We kijken kritisch naar de vooropgestelde aanpak en sturen bij waar nodig. Ook kunnen hier specifieke situaties opnieuw besproken worden.

 

 

Visie:

Uit al deze acties bepaalde de buitenschoolse kinderopvang hun visie op inclusie. Deze visietekst werd doorheen de vorming verder afgestemd en aangepast en ook het managementteam gaf hier feedback over.

 

Inclusie in de buitenschoolse kinderopvang Herselt staat voor:“Iedereen welkom. Elk kind, ouder en begeleider is gelijkwaardig en iedereen is uniek op zijn manier. We werken op maat en streven naar een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich goed kan voelen. Vanuit samenwerking en communicatie maken we dit mogelijk.”

 

Iedereen welkom is onze basis. Elk kind, elke ouder en elke begeleider is gelijkwaardig. Iedereen is uniek. We vertrekken van mogelijkheden, noden en behoeften van kinderen en ouders en niet vanuit ‘zorgen en moeilijkheden’. Op deze manier zoeken we naar samenhang en integreren we iedereen in onze buitenschoolse kinderopvang (BKO). We bekijken samen wat we voor elkaar kunnen betekenen binnen de grenzen en mogelijkheden van het team en de buitenschoolse kinderopvang (BKO).

 

Zichzelf goed en veilig voelen

Kinderen, ouders en het team kunnen zichzelf zijn in de opvang. Een flexibele en open begeleidershouding maakt dit mogelijk. Kinderen en ouders kunnen hun emoties, bezorgdheden en vragen uiten. Hier wordt discreet mee omgegaan. Het team gaat dan op zoek naar een ‘antwoord’ op deze noden en behoeften.

 

Samenwerking en communicatie

Samenwerken is cruciaal om op maat van elk kind te kunnen werken. Ouders spelen hierin een verbindende factor. Ouders zijn de schakel tussen de verschillende betrokkenen (buitenschoolse kinderopvang (BKO), scholen en andere organisaties). Om goed in te spelen op de noden, behoeften en aanpak van kinderen is communicatie en overleg belangrijk. We gaan voor een open en eerlijke communicatie en houding, zodat bezorgdheden en aanpak bespreekbaar zijn.

 

We streven in de eerste plaats naar een goede wisselwerking met de scholen om informatie te delen en de aanpak af te stemmen. Ook andere organisaties zijn een steun in de zoektocht naar de meest geschikte aanpak.

 

De begeleiding heeft oog voor specifieke noden en behoeften en gaat op zoek naar de ‘juiste’ aanpak. Zij staan open om nieuwe methodieken of aanpakken toe te passen. Bij onzekerheid vragen we hulp en laten we ons professioneel ondersteunen.

 

Kanttekening bij 'iedereen'.

Hiervoor verwijzen we naar onze missie die zegt:

 

"BKO ‘Lindekind’ staat open voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar die in Herselt wonen en/of er naar school gaan. Kinderen van alle schoolnetten, culturen en overtuigingen zijn bij ons welkom voor en na school, op woensdagnamiddag en op vakantie- en schoolvrije dagen.

 

De begeleiding is actief met de kinderen bezig. Kinderen kunnen er spelen en zich ontspannen. Ze mogen vrij kiezen met wie of wat ze spelen en kunnen binnen of buiten spelen, alleen of in groep. Op schoolvrije - en vakantiedagen is er aanbod van georganiseerde en geleide activiteiten. De kinderen zijn steeds vrij om al dan niet deel te nemen. Er is voldoende binnen- en buitenruimte voorzien. De ruimte en het materiaal (meubilair, sanitair, speelgoed, ...) zijn aangepast aan de leeftijd. De begeleiding schenkt veel aandacht aan veiligheid en hygiëne."

 

 

Onze visie kent ook grenzen:

         Er wordt rekening gehouden met de draagkracht van het team;

         én dat van de locatie / kinderen waar een kind met extra zorgnood aansluit;

         een vraag tot 1 op 1 begeleiding zal niet lukken;

         niet elke locatie / gebouw is momenteel aangepast;

         ...

 

BKO Herselt wil zich echter wel engageren om elke vraag naar opvang voor een kind met een extra zorgnood te onderzoeken op zijn haalbaarheid. Daarnaast blijven we zoeken naar manieren om onze kennis te vergroten.

 

Stemming over het besluit: met eenparigheid

 

BESLUIT

Akkoord te gaan met de visie op inclusie voor de buitenschoolse kinderopvang en deze op te nemen in het kwaliteitshandboek.

 

 

Publicatiedatum: 22/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.